De sidetable is ook als bureau te gebruiken. Het bovenblad en de gekruiste poten zijn van berken multiplex. De lades zijn van massief berken. In het bovenblad en handvatten verwerkte ik een stukje jatobahout. De zwaluwstaartverbindingen zijn niet alleen mooi, maar zorgen ook voor een sterke verbinding.

Voor het bovenblad van de sidetable en de gekruiste poten gebruikte ik berkenmultiplex. De rest is van massief berken. Multiplex bestaat uit een oneven aantal laagjes houtfineer, die kruislings met elkaar verlijmd zijn. Deze laagjes zie je duidelijk terug in de zijkanten van het bovenblad en de poten. Het verlevendigt de sidetable. 

Sommige houtverbindingen zijn zeer decoratief. Ze kunnen zo verwerkt worden dat ze zichtbaar blijven. Voor de ombouw en de lades koos ik voor zo’n verbinding, de traditionele zwaluwstaartverbinding. Bij deze verbinding maak je aan het ene onderdeel een pen in de vorm van de staart van een zwaluw. Deze zwaluwstaart past precies in de uitsparing van het andere onderdeel. Het is niet alleen een decoratieve maar ook een zeer sterke verbinding. Dat komt door het weerhaakeffect van de zwaluwstaart. De zwaluwstaartverbinding maakte ik op ambachtelijke wijze, met zaag, hamer en beitel, een secuur en tijdrovend karwei.

In het bovenblad en handvatten van de lades verwerkte ik een stukje jatobahout. Jatoba heeft een donker roodbruine kleur.