De kast heeft 8 deuren en is 1.35 meter hoog, 2 meter breed en gemaakt van Europees eiken. Circa 90 strekkende meter eikenhout is verwerkt in de kast en het bijbehorende wijnrek.

De wandkast is 1.35 meter hoog, 2 meter breed en gemaakt van Europees eiken. In de kast en het wijnrek is circa 90 strekkende meter eikenhout verwerkt.

Omdat elke plank anders is qua structuur en kleurnuances kijk ik wat de mooiste combinaties zijn voor de zijwanden en de deurtjes. Dan zaag ik alles op de juiste lengte. Ik markeer de planken van de boven- en onderdeurtjes met een stukje tape/nummer. Zo weet ik bij het verlijmen welke planken bij elkaar horen voor een doorlopende houtnerf.

De planken verlijm ik tot een paneel door middel van houten verbindingsplaatjes (lamello) en met de lamellofrees maak ik een ovaalvormige groef in het hout. Door het gebruik van lijm zetten de plaatjes uit en hierdoor komen ze goed in de groef vast te zitten. Het is een stevige en naadloze verbinding. De plaatjes zijn gemaakt van geperst hout.

Als de panelen klaar zijn begin ik met de opbouw van de kast. Ook hier gebruik ik voor de onderlinge verbinding van de panelen de lamelloverbinding. Er komt geen schroef aan te pas. In de 8 kastdeuren boor ik gaten voor de scharnieren en door met een mal te werken hoef ik enkel nog de hoogte van de scharnieren te bepalen. Aan de binnenzijde van de deurtjes breng ik 2 horizontale plankjes aan om te voorkomen dat de deuren kromtrekken. In de kast komen 10 legplanken en de deurtjes krijgen eikenhouten knoppen. Voor de ruimte rechtsonder maak ik een groot wijnrek dat bestaat uit circa 100 onderdelen.

De kast op de foto’s is nog onbehandeld. De nieuwe eigenaar werkt de kast zelf af met een matte olie.